Thursday, August 30, 2007

Το κλιμα επηρεαζει τα μνημεια.

Ο Παρθενώνας, το Κολοσσαίο της Ρώμης, ο Πύργος του Αϊφελ και άλλα ιστορικά μνημεία της Ευρώπης, που έχουν επιζήσει πολέμων, κινδυνεύουν να υποστούν καταστροφές από την κλιματική αλλαγή, ακόμα και να αλλάξουν... χρώμα, προειδοποιούν Ιταλοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνα, που διενήργησε το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ιταλίας, οι σφοδρές βροχοπτώσεις και τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας απειλούν την πολιτιστική κληρονομά της «γηραιάς ηπείρου».

Στη Νότια και στην Κεντρική Ευρώπη, οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρωγμές στα ιστορικά μνημεία, ακόμα και κατάρρευση ορισμένων τμημάτων τους.

Οπως αναφέρουν οι κυριακάτικοι «Τάιμς», στην έρευνα, όπου συμμετείχαν ειδικοί για το κλίμα, χημικοί, γεωλόγοι και βοτανολόγοι, γίνονται προβλέψεις για το πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει την πέτρα, το μάρμαρο, το ξύλο και άλλα υλικά, από τα οποία έχουν κατασκευαστεί τα αρχαία κτίρια.

Οι συντάκτες της έκθεσης χαρτογράφησαν έναν άτλαντα, που απεικονίζει τον βαθμό «ευαισθησίας» διάφορων περιοχών της «γηραιάς ηπείρου» στην κλιματική αλλαγή, έως το τέλος του αιώνα.

Στη Νότια Ευρώπη, οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία αναμένεται να επηρεάσουν κτίρια που είναι φτιαγμένα από μάρμαρα και ασβεστόλιθους, όπως το Κολοσσαίο της Ρώμης και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς, με τη διαστολή και τη συστολή των πετρών, θα προκληθούν ρωγμές.

Από την κλιματική αλλαγή απειλούνται και νεότερα κτίρια, όπως ο Πύργος του Αϊφελ, που ολοκληρώθηκε το 1889. Η αφόρητη ζέστη, σε συνδυασμό με τη ρύπανση μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση των μετάλλων.

1 comment:

jane said...

Αυτο ειναι μεγαλη αληθεια
και η καταστροφη ειναι πολυ μεγαλη.