Saturday, September 29, 2007

Αυστηροτερα μετρα.

Την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων από τις κυβερνήσεις και την εντατικοποίηση των μετρήσεων που σχετίζονται με την αραίωση του όζοντος, επισήμαναν 200 κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ τους και τρεις νομπελίστες, που συμμετείχαν σε συνέδριο της Ακαδημίας Αθηνών.

Όπως τόνισαν, η ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δεν έχει αρχίσει ακόμα η επανασύσταση του όζοντος.

Ολοένα και πιο έντονες θα είναι οι κλιματικές αλλαγές στο μέλλον, συμπεραίνουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν σε συνέδριο της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, θα ενταχθούν στη νέα συνθήκη που θα υπογραφεί από όλα τα κράτη για την προστασία του όζοντος.

Η 20η επέτειος από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, για την αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα, βρίσκει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σε αδιέξοδο, καθώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η αραίωση του όζοντος συνδέεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι χλωροφθοράνθρακες, ουσίες που αντικατέστησαν το βλαβερό, για το όζον, φρέον, ενοχοποιούνται πλέον για την επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η αλληλεξάρτηση των δυο σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, αλλά και η σχετική αποτυχία των επιστημονικών μοντέλων να προβλέψουν πότε και πως θα μειωθεί η τρύπα του όζοντος και η επικίνδυνη υπεριώδης ακτινοβολία, υπαγορεύει την αναγκαιότητα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο του Κυότο, που αναφέρεται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ που ευθύνονται ως επί το πλείστον για το πρόβλημα δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τη διεθνή αυτή συμφωνία του Κυότο.

Ειδικά για την Ελλάδα, τόνισαν ότι θα έχουμε μείωση των βροχοπτώσεων και συχνότερους καύσωνες.

Ζούμε μια περίοδο θεαματικών κλιματικών αλλαγών, επισήμανε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρίστος Ζερεφός κατά την παρουσίαση στοιχείων για τη στοιβάδα του όζοντος.

Τόνισε ότι η ξηρασία στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, οφείλεται στη μεγάλη μεταβολή του ρεύματος του Βορείου Ατλαντικού που επηρεάζει τον καιρό στην Ευρώπη.

Ο κ. Ζερεφός υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας πάνω από τις πόλεις που εκδηλώθηκαν .
Ανέφερε ότι φέτος το καλοκαίρι είχαμε λίγο πιο ισχυρή ακτινοβολία του ήλιου στην Ελλάδα, που οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές αλλά και στην αραίωση του όζοντος.

Στις 23 Σεπτεμβρίου και για τρεις ημέρες θα γίνει στην Αθήνα ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια για το στρώμα του όζοντος. Θα λάβουν μέρος 250 επιστήμονες από 30 χώρες του πλανήτη και γίνεται για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ είναι το μοναδικό δεσμευτικό κείμενο που υποχρεώνει τις χώρες να λάβουν μέτρα για την προστασία της στοιβάδας του όζοντος.

No comments: